[O1] słabo świecące ksenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian_S
    Ambiente
    • 2009
    • 172

Zamieszczone przez bubuDE
    Na tych ostatnich fotkach rzeczywiscie na niebiesko popalają. Masz O1, nie musiales kupowac ledow dla O2, zostaloby Ci w kieszeni.
    No tak, ludzie zachwalali więc się skusiłem :wink:

PS. Wymieniłem żarniki w HID h3 na 4300k. Teraz mam identyczne jak ORI. Lepiej się to prezentuje, a przede wszystkim więcej światła daje.

Komentarz

• pstryczek
      RS
      • 2009
      • 10782
      • Superb III (3V3)

Teraz już wiem dlaczego moje ksenony też słabo świecą :cry:

Marek

Komentarz

• adaś
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2006
        • 876
        • Volkswagen

pstrykacz,
        Masz jakieś domysły odnośnie przyczyny takiego uszkodzenia? Wygląda jak stopione, ale przecież żarnik xenonowy generuje dużo mniej ciepła niż starndardowa żarówka.
        Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
        a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
        Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
        O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• pstryczek
          RS
          • 2009
          • 10782
          • Superb III (3V3)

No włąśnie, ciekawe czemu tak się dzieje :shock:
          Marek

Komentarz

• guzolot
            Rider
            • 2010
            • 473

w/g mnie jest to wada konstrukcyjna. Za słaby materiał odbłyśnika.
            Mam to samo. Co prawda w mniejszym stopniu, ale się po woli kończy.
            Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
            ---

A to moja skodzinka:
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• pstryczek
              RS
              • 2009
              • 10782
              • Superb III (3V3)

Udało mi się kupic jeden komplet odbłyśnika z soczewką.
              Marek

Komentarz

• genesis
                Ambiente
                • 2010
                • 232

Odpowiedź jest prosta. Światła mijania nie są skonstruowane do świecenia w dzień tylko do oświetlania drogi w nocy, przed samochodem. Odbłyśnikom szkodzi wysoka temperatura, bo nikt nie pomyślał, że mogą być używane w takich warunkach. A przepraszam- polscy pseudo politycy pomyśleli i załatwili nam ten absurdalny przepis :szeroki_usmiech
                DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• pstryczek
                  RS
                  • 2009
                  • 10782
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez genesis
                  Odpowiedź jest prosta. Światła mijania nie są skonstruowane do świecenia w dzień tylko do oświetlania drogi w nocy, przed samochodem. Odbłyśnikom szkodzi wysoka temperatura, bo nikt nie pomyślał, że mogą być używane w takich warunkach. A przepraszam- polscy pseudo politycy pomyśleli i załatwili nam ten absurdalny przepis :szeroki_usmiech
                  To nie powinno mieć znaczenia, ja twierdzę, że po prostu jest tu jakaś wada konstrukcyjna lub materiałowa.

Masakrycznie to wygląda :shock:
                  Marek

Komentarz

• Sebastian_S
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 172

Masz tą octavie od początku? Wymieniałeś kiedyś żarnik ? Tak się dzieje jak ktoś źle przymocuje żarnik do odbłyśnika. Zresztą nawet teraz przy wymianie mogłeś nie zauważyć, że źle miałeś wsadzony żarnik. Ja miałem podobnie, tylko mniejsze przetopienie. - Gościu który sprzedał mi auto źle dokręcił i wypadł z mocowania w jednym reflektorze. Żarnik musi odpowiednio zaskoczyć (dokręcasz, a pod sam koniec musisz troszkę mocniej, żeby poczuć taki jakby przeskok). Wtedy będzie siedział sztywno i nie wyleci. Jak ktoś nie zrobi tego do końca, to później w trakcie jazdy wyskoczy poprostu z uchwytu. Przekrzywi się i topi odbłyśnik, a z czasem zrobi się dziura. U ciebie to już krater hehe :P

[center:5c481085a4]

[/center:5c481085a4]

Komentarz

• pstryczek
                      RS
                      • 2009
                      • 10782
                      • Superb III (3V3)

Właśnie, chyba musiałem mieć źle dokręcony palnik, teraz dowaliłem go do oporu, ale nic nie klikło, czyżby znowu mnie czekało rozbieranie lampy. :x
                      Marek

Komentarz

• Sebastian_S
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 172

Jak go przekręcasz, to musisz poczuć tak jakby wpadło w swoje miejsce, ciche "tyk" słychać, chociaż bardziej to musisz wyczuć. Ale ogólnie to łatwo się zorientować czy zaskoczył palnik do końca :P Możesz potrenować na sucho hehe, jak wyciągniesz. :wink:

Komentarz

• pstryczek
                          RS
                          • 2009
                          • 10782
                          • Superb III (3V3)

Wtyczkę montuje się superowo, ale gorzej z dokręceniem palnika nakrętką kontrującą :evil:
                          Marek

Komentarz

• Sebastian_S
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 172

Zamieszczone przez pstrykacz
                            Wtyczkę montuje się superowo, ale gorzej z dokręceniem palnika nakrętką kontrującą :evil:
                            No o tą czarną nakrętke mi chodziło przy montowaniu żarnika, może źle się wcześniej wyraziłem, to ona ma za zadanie trzymać palnik w jednym miejscu.

Komentarz

• laurin
                              Rider
                              • 2009
                              • 727

Dokładnie - trzeba dobrze zakręcić żarnik ta czarną nakrętką bo inaczej to żarnik się przekręca i przepala odbłysnik

Komentarz

• pstryczek
                                RS
                                • 2009
                                • 10782
                                • Superb III (3V3)

Rozebrałem wczoraj oba reflektory jeszcze raz, prawy do poprawienia mocowania, lewy do czyszczenia soczewek, teraz mam wszystko dokręcone jak Bóg przykazał i czyste soczewki, światła świecą super, nareszcie ksenon cieszy oko, moje oko
                                Marek

Komentarz

• Tomaszek
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 1545
                                  • Citroen

pstrykacz a taki byłes zdesperowny,zeby wymienic na normalne reflektory :diabelski_usmiech

Komentarz

• pstryczek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 10782
                                    • Superb III (3V3)

To jeszcze nie koniec zmartwień, tu widać odbłyśnik drugiego reflektora, już lekko zmatowiony, a do tego widać na bańce palnika zmatowienie(plamę) wypalenia. Niedługo trzeba będzie pomyśleć o wymianie palników:

Marek

Komentarz

• Sebastian_S
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 172

Na początku kwietnia zamontowałem palniki H3 HID 4300k zakupione od tego allegrowicza:

Jeden dziś padł całkowicie, drugi raz się zapala, raz nie, ostatnio częściej działa. Sądziłem, że to może przetwornice - przy próbie odpalenia świateł słychać tryyyk, tryyyk w reflektorze w którym nie rozświetla się HID.
                                      Na forum opisywane były przypadki, że jeśli się nie rozświetla to padła zapewne przetwornica, lub starter. Ja stwierdziłem, że to błędna teza.
                                      I tak:

Prawy reflektor - około 3 tygodnie temu - przestaje reagować "żarnik", słychać tryyk, tryyk. Jednakże po kilku szybkich próbach uruchomienia zapalił. No i tak do dziś raz się zapala raz nie, ale w 90% zapala się za pierwszym razem.

Lewy reflektor, w ciągu ostatnich dni zdarzyło się, iż kilka razy nie chciał się zapalić za pierwszym razem, za drugim strzałem działał. Ogólnie odpalał się praktycznie w 99% przypadków. Dziś się nie odpalił, słychać tryyk, tryyk. Więc rozkręciłem reflektor, zmieniłem żarnik na ten który dostałem w zestawie - 6000K i działa, później spowrotem na zakupiony dodatkowy 4300K i dupa. Zresztą widać po bańce, że poszedł.

Przez te kilka miesięcy jakość świecenia palników HID pogorszyła się, natomiast ORI xenony na światłach mijania, w których wymieniłem żarniki na orginalne ponad rok temu dalej świecą mocnym światłem.

Na dzień (zakupu i montażu) 05.04.2010 Stan licznika: 156 051.
                                      Obecnie Stan licznika: 167 496
                                      Więc przejechałem jedynie około 11400km na żarnikach HID od początku kwietnia do dzisiaj - 15 wrzesień.

Czy Wasze HIDowskie żarniki też tak krótko wytrzymują? Czy to akurat te moje - chociaż z tego co patrzyłem na allegro to praktycznie ws\zystkie są takie same, tylko różnie sobie je sprzedawcy cenią.

PS wcześniej w trakcie eksploatacji tychże żarników zdarzyło się kilka razy iż jeden z nich nie odpalił za pierwszym razem.

Komentarz

• genesis
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 232

No, ale czego oczekujesz kolego za 25 zł. Dziwiłoby mnie to, gdyby jakieś tam chińskie coś, co ktoś próbuje nazwać prawie tym samym oznaczeniem co lampę wyładowczą, świeciło dłużej niż nawet zwykła żarówka H7 renomowanego producenta, który wydał grube miliony na dopracowanie technologii.
                                        DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• Sebastian_S
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 172

Nie no wiadomo cudów nie można się spodziewać, ale niektórzy twierdzą że im świecą długo i dobrze.

Orientuje sie może ktoś z Was gdzie na miejscu w Poznaniu (w sklepie, etc...) można kupić żarniki HID - najlepiej właśnie H3 4300k ?

Poza firmą xenonowe.pl

Czy może na giełdzie jest jakieś stoisko z żarnikami?

Komentarz

• liroyek
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 620

HIDy to syf :P
                                            wiecie jak wkurza gdy podczas deszcze jade wieczorkiem i z naprzecwka ludzie wala swiatlami ?? nic wtedy nie widac !!!
                                            gdzie policja !!!! powinni odrazu zabierac dowod za to :P
                                            w jettcie nie mam xenonow i nie mam zamieru wkladac zadcnyh HIDow swieci ok
                                            w scirocco mam ori xenony i wiadac jak dziala sampoziomowanie - piekna sprawa
                                            ale serio nie mam jakis kompleksow jak wsiadam do auta bez xenonow, wierzcie mi da sie normalnie jechac i o dziwo wszystko widac na drodze :P
                                            Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                            bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                            http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                            Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Sebastian_S
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 172

Zamieszczone przez liroyek
                                              HIDy to syf :P
                                              wiecie jak wkurza gdy podczas deszcze jade wieczorkiem i z naprzecwka ludzie wala swiatlami ?? nic wtedy nie widac !!!
                                              gdzie policja !!!! powinni odrazu zabierac dowod za to :P
                                              w jettcie nie mam xenonow i nie mam zamieru wkladac zadcnyh HIDow swieci ok
                                              w scirocco mam ori xenony i wiadac jak dziala sampoziomowanie - piekna sprawa
                                              ale serio nie mam jakis kompleksow jak wsiadam do auta bez xenonow, wierzcie mi da sie normalnie jechac i o dziwo wszystko widac na drodze :P
                                              Widziałeś wogóle jak świecą HIDy w soczewce - czy tylko się naczytałeś w necie? Też mam fabrycznie xenony na mijania. Dołożyłem do przeciwmgielnych soczewkowych. W soczewce nie ma znaczenia, czy hid czy żarówka halogenowa - odciecie jest takie samo. Po oczach to walą źle ustawione światła - i nie ma znaczenia czy xenonowe, czy zwykłe. No chyba że ktoś wsadzi hid'a do reflektora bez soczewki.
                                              Tego typu polemiki było już sporo. :wink:

PS - samopoziomowanie to się nadaje jedynie jak obciążasz auto, bo w trakcie jazdy to sobie możesz pomażyć ,że ci się zdąży wypoziomować na "hopce" hehe

Komentarz

• liroyek
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 620

Sebastian_S
                                                jesli tak to czacun ja tylko mowie o ludziach ktorzy wala po oczach
                                                co do samopoziomowania to powiem ci ze czsami to wkurza bo jedziesz gorka zjedzasz i chwile nic nie widzisz nie mowie ze to super itp ale napewno lepsze niz ludzie ktorzy wala mi po oczach :diabelski_usmiech
                                                pozatyn nie mowie ze xenony sa super jak odebralem autko to nie dalo sie w nocyjechac nic nie widzialem dopiero na przegladzie wyregulowali mi xenony i teraz jest ok
                                                Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                                bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                                http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                                Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Sebastian_S
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 172

Zamieszczone przez liroyek
                                                  Sebastian_S
                                                  jesli tak to czacun ja tylko mowie o ludziach ktorzy wala po oczach
                                                  co do samopoziomowania to powiem ci ze czsami to wkurza bo jedziesz gorka zjedzasz i chwile nic nie widzisz nie mowie ze to super itp ale napewno lepsze niz ludzie ktorzy wala mi po oczach :diabelski_usmiech
                                                  pozatyn nie mowie ze xenony sa super jak odebralem autko to nie dalo sie w nocyjechac nic nie widzialem dopiero na przegladzie wyregulowali mi xenony i teraz jest ok
                                                  Hmm to dziwne, bo jak odbierałem w styczniu paska też na xenonach, pewnie takich samych jak ty masz w scirocco (lata w trakcie poziomowania lewo-prawo, góra-dół), to były dobrze ustawione. Fabrycznie miałeś źle ustawione? Zobacz lepiej czy Ci za wysoko nie podniesli na przeglądzie i teraz nie oślepiasz. :wink:

Komentarz

• laurin
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 727

Sprawdź lepiej czy nie był malowany z przodu jak te światła tak były poustawiane...

Komentarz

Pracuję...